МАГНИТОТЕРАПИЯ

Магнитотерапията в много случаи се прилага като допълнително средство към основни терапии. Магнитното поле повлиява посоката на движение на йоните в кръвта, като по този начин се стимулира производството на бета-ендорфини, които играят важна роля при естественото облекчаване на болките.Друг важен механизъм на действие на магнита е, че чрез разширяването на капилярите, увеличава притокът на кръв към засегнатото място, а паралелно с това се повишава и концентрацията на кислород и хранителни вещества. Магнитното поле предизвиква по-лесно активизиране на отстраняването на ненужните отпадни вещества от засегнатите тъкани.

Магнитотерапията е ефективна поради следните свойства и действия на магнитното поле върху организма:

  • притежава обезболяващ ефект;
  • притежава противовъзпалителен ефект;
  • действа съдоразширяващо;
  • действа детоксикиращо;
  • намалява отоците, редуцира болките и спазмите в мускулите, ставите, ставните връзки и тъканите

 

УЛТРАЗВУКОВА ТЕРАПИЯ

Ултразвуковата терапия представлява въздействие с ултразвукови вълни с определена дължина на вълната (за лечебни цели най-често се използва 800 килохерца). Ефектът от приложението на терапията се дължи на въздействието от преминаването на вълните през тъканите – получават се вихрови движения в цитоплазмата на клетките като се активизира междуклетъчната обмяна на веществата. Това представлява един своеобразен микромасаж на тъканите. Поглъщането на част от механичната енергия от своя страна води до тяхното загряване или до т.нар. термичен ефект. Ефектът е подобряване на микроциркулацията, повишаване обмяната на веществата и засилване на регенеративните процеси, повишаване на нервната проводимост и намаляване на спазмите в засегнатата мускулатура. При процедурата не се усеща топлина, защото тя е в малък градусов диапазон и е локализирана. Ултразвуковата терапия притежава  обезболяващ и противовъзпалителен ефект. Тази терапия съкращава времето за пълното възстановяване на засегнатия участък.

 

ЕЛЕКТРОСТИМУЛАЦИЯ

Електростимулацията е физикален метод на въздействие, при който се използва слаб електрически ток, с цел предизвикване на съкращения на даден мускул или определени мускулни групи. Чрез нея се постига възстановяване на двигателната активност и общото физическото здраве на човека. При електростимулацията, с помощта на контролирани електрически импулси, се въздейства директно върху определен двигателен нерв. Тези електрически импулси протичат по електроди, поставени върху кожата на точно определени места на засегнатия участък. По този начин, чрез предизвиканите съкращения на мускула или мускулната група, се увеличава значително притока на кръв към засегнатата област, намалява се мускулното пренапрежение, подобрява се трофиката на мускула, увеличава се мобилността и се редуцира болката. Този физиотерапевтичен метод има изключително благоприятен ефект при различни двигателни нарушения, за възстановяване на парализирани мускули, при травми на гръбначния стълб, изкривявания на гръбнака, при заболявания на периферната нервна система-дископатии, неврити, плексити, радикулити и др, за възстановяване след спортни травми и пресилени фитнес тренировки, за контрол и облекчаване на болката.