Фирма „БИО ЕНЕРГО СПЕКТЪР” е създадена през 1990г. от инж. Димитър Ников. Фирмата започва с изследователска и практико-приложна дейност в областта на медицинската диагностика, приложна радиестезия и лечение по методите на източната медицина.

Инж. Д. Ников е роден в гр. Ямбол през 1958г. Завършва Математическа гимназия в родния си град и през 1978г. е приет като редовен студент в ТУ – гр. Варна, специалност „Радиотехника”.

Автор е на три изобретения, които са патентовани в България, а две от тях – и в чужбина:

- „БИО ЕЛЕКТРИЧЕСКИ СТИМУЛАТОР” – миниатюрен апарат за  диагностика и електропунктура. Той представлява оригинален метод за диагностика и лечение с биотокове от билки и ароматерапия. Разработен е на база екстракти от 30 вида лечебни български билки, които стимулират организма да използва естествените си резерви и способности за възстановяване.

- „БИО ЕЛЕКТРИЧЕСКИ СТРЕСМОНИТОР” - миниатюрен стрес-тест, разработен на базата на уникалната способност на течните кристали да преобразуват топлината, светлината, звуковата, механичната и други енергии в кристален растеж с различна конфигурация и структура.

- „МАГНИТО - ЛЕПТОНЕН СТИМУЛАТОР” - миниатюрен физиотерапевтичен  апарат,  който се използва при лечение на костно-ставни заболявания.

Интерес предизвиква фактът, че за периода 1980-2005г. инж. Д. Ников открива и документира над 3000 действащи сондажни кладенци за вода в страната и чужбина.

През 1993г. инж. Д. Ников специализира „СПЕЦИАЛЕН ИЗТОЧЕН МАСАЖ” (наречен ИУМЕИХО терапия) в Китай, при автора на метода – проф. Масаиуки Сайонджи – Директор на Международния институт за източна профилактична медицина-гр. Токио, Япония. Там защитава трета степен клас-квалификация „учител”, с право да практикува и обучава курсисти до първа степен на квалификация.

През м. май 1996г. инж. Д. Ников завършва следдипломна квалификация в Националната спортна академия-гр.София, специалност „рефлексотерапия”. На следващата година започва да води лекции и практически упражнения по ИУМЕЙХО ТЕРАПИЯ на студенти от НСА, тъй като методът на проф. Сайонджи е вече в списъка на изучаваните масажни методи.

От 1993г. фирмата, която ръководи инж. Д. Ников се специализира в прилагането на т.нар. „Сайонджи” масаж. Това е първата фирма в България, поканила три пъти проф. М. Сайонджи с цел провеждане на курсове,  завършващи  с изпити и даване на клас-квалификации. Правени са научни конференции и демонстрации, с цел- популяризиране на метода в България. През 2000г. инж. Д. Ников получава Диплом №1 (за България)­-четвърта степен на квалификация „УЧИТЕЛ” (най-високата), лично връчена от проф. Сайонджи.

Фирма „БИО ЕНЕРГО СПЕКТЪР” от 1993г. създава  кабинет за източна профилактична медицина. През 1995г. започва да издава и специализирано списание за природолечение и източна медицина, носещо името на фирмата. Списанието по това време е единственото по рода си в България и се разпространява и в чужбина. Изданието е луксозно, цветно и включва интересни рубрики, както за специалисти-медици, така и за широката читателска аудитория.

 В третото, преработено издание на български език на книгата „ИУМЕИХО ТЕРАПИЯ” през 1995г., няколко страници са отделени за снимки и данни по посрещането на проф. Сайонджи в кабинетите на фирма „БИО ЕНЕРГО СПЕКТЪР”, както и за провеждането на курсовете и квалификационните изпити. 

В извадка от книгата четем споделеното от управителя на фирмата-инж. Д. Ников:

Първата лястовица”

Специалният японски масаж беше демонстриран за първи път у нас от 25-годишният ученик на проф. Сайонджи-Кашива, който пристигна през един декемврийски ден на 1992г. в София. Поканата бе отправена от мен и есперантистите Стефка Ченкова и д–р Никола Донев. Вилата на нар. лечител Енчо Миланов в кв. Симеоново приюти десетина ентусиасти и почитатели на проф. Сайонджи. Тогава на живо видяхме това, което бяхме чели в книгата за „божествения” масаж и се убедихме в неговия силен лечебен ефект.

На 25 март 1993г. имах щастието да присъствам на първата демонстрация на хълбочно-изправящаща, притискащо-разтриващата терапия, демонстрирана от самия автор-проф. Сайонджи пред есперантистките среди в Института по ортопедия в Горна Баня, гр. София. Втората демонстрация бе направена в Плевен, в една детска градина. По покана на проф. Сайонджи, аз и Стефка Ченкова събрахме група ентусиасти от осем българи. Заминахме за Китай, където участвахме в международния курс по „божествен” масаж в провинция Хъ Нан. През месец ноември 1994г. проф. Сайонджи посети България за втори път. Посрещнахме го по стар български обичай с хляб и сол в кабинета на тогавашния здравен център на фирма „Био енерго спектър”. В центъра проф. Сайонджи проведе първия квалификационен изпит на своите български ученици и даде дипломи на 13 човека.

Аз бях удостоен тогава с международен диплом и майсторска първа степен.

През месец май 1995г. в България пристигна Реза от Иран, изтъкнат ученик на проф. Сайонджи. Той направи лечебни манипулации в кабинета на фирма „Био енерго спектър”.

Инж. Димитър Ников

 През 1999г.  фирма „БИО ЕНЕРГО СПЕКТЪР” отваря  втори кабинет. Работи се с висококвалифицирани кинези- и рефлексотерапевти, както и лекари-иглотерапевти. „ИУМЕИХО” ТЕРАПИЯТА и нейната лечебна сила  е в основата на дейността на кабинетите за природолечение и източна профилактична медицина. 

Инж. Ников е автор  на „Комплексна методика за природолечение”(лично утвърдена от проф. Сайонджи през 1994г.) на костно-ставни

 заболявания-коксартроза, гонартроза, остеоартроза, шипове, гръбначни изкривявания, остеопороза; някои заболявания на централната нервна система-страхова невроза, неврастения; заболявания на периферната нервна система-дископатии, дискови хернии, плексит, лумбалгия, ишиас, нощно напикаване при децата, заболявания на обмяната на веществата, хипертония, диабет, затлъстяване, вегетативна дистония, камъни в бъбреците и жлъчката, стомашно чревни, полова слабост, безплодие и  др.

През 2008г. фирма „БИО ЕНЕРГО СПЕКТЪР” отваря своя Възстановителен център-в кв. Лозенец. На площ от 150кв.м.  са разположени зала за СПА-терапии, хидромасажна вана и душ-кабина, инфраред термокабина, солариум, зали за масаж, за  релакс, за физиотерапия, кардио- и фитнес уреди,  съблекални и душ-кабини отделно за жени и мъже, маникюр и ноктопластика. Освен различните видове масажи, тук се правят и различни СПА-терапии, ритуали и програми, насочени  към усъвършенстване на тялото,  моделиране на фигурата и подобряване тонуса на кожата и мускулатурата.   Работи се изцяло с натурални висококачествени продукти от водещи фирми, произведени по модерни технологии и базирани на последни научни открития.

 

Във фирма „БИО ЕНЕРГО СПЕКТЪР” работят висококвалифицирани кинези- и рефлексотерапевти, които се грижат за здравето, красотата, излъчването, визията, физическия и душевен комфорт на всеки един клиент.